Conferència 'El Somni del Cap de Creus, mitologia i paisatge'

17/05/2018 · 20:00

A càrrec de Nil Ventós, Josep Maria Dacosta i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

El 2018 es commemora el cinquantenari de la mort de Carles Fages de Climent (1902-1968), narrador, dramaturg, poeta, crític d’art i literari i periodista. Nascut a Figueres, va dedicar bona part de la seva obra a l’Empordà.

L’any 2003 Quaderns Crema publicava postumament, amb edició a cura de Jordi Pla, El Somni de Cap de Creus, un extens poema integrat per divuit cants, obertura, coda i epíleg, que recrea el trànsit des del paganisme de l’Empordà grecollatí al cristianisme que basteix esglésies damunt els fonaments dels antics temples i que, així mateix, inclou la conegudíssima oració al Crist de la Tramuntana.

A propòsit d’aquesta creació fagesiana, el periodista Nil Ventós i el biòleg i naturalista Josep Maria Dacosta, el proper dijous 17 de maig, a les 20 h a l’Auditori Caputxins de Figueres, ens proposen una conferència que parlarà de la mitologia i el paisatge lligats al Cap de Creus.
Al llarg de la seva intervenció Nil Ventós, que actualment treballa en una tesi doctoral sobre El Somni de Cap de Creus de Carles Fages de Climent i és autor dels llibres Camins de ronda de la Costa Brava (Efadós, 2017) i Escritos en las paredes. Indignados, de Mayo del 68 al 15-M (Cal·lígraf, 2014), traçarà un recorregut que portarà a conèixer, a través del poema El Somni de Cap de Creus, aspectes com el paisatge, els elements mitològics grecollatins i medievals, o la toponímia fagesiana com a punt de trobada de déus i paisatge.

Per la seva banda, el divulgador de la natura, Josep M. Dacosta, parlarà de Carles Fages de Climent com del poeta a Cap de Creus, fent especial atenció a les localitzacions fagesianes de l'obra El somni de cap de Creus, tot vindicant el cap de Creus com a valor literari. D’altrà banda, tractarà aspectes com la mitologia clàssica com a recurs creatiu o les localitzacions dels mites clàssics en aquesta obra poètica de Carles Fages de Climent.

Una xerrada que posarà de manifest que Carles Fages de Climent era un home de múltiples interessos, i que la seva obra s’emmarca de ple en la geografia física i humana de l'Empordà, i en especial del Cap de Creus, basculant entre les fonts clàssiques i les tradicionals.

Dia: Dijous 17 de maig

Hora: 20 hores

Lloc: Auditori Caputxins

  • Dijous, 17 de maig
  • 20:00 h