Exposició 'Agustí Centelles. Retrats de guerra'

16/02/2018 - 08/04/2018 · 19:00

Visita al Museu de l'Empordà el recull de 44 fotografies relatives a les dues primeres etapes de la trajectòria del fotoperiodista Agustí Centelles, el qual fa el retrat d'un moment que va marcar la història del nostre país i en capta unes imatges que s'han convertit en icones d'aquells anys.

'Agustí Centelles. Retrats de guerra' vol posar rostre als protagonistes de la Guerra Civil espanyola, un moment tràgic i transcendental de la nostra història que no hem d’oblidar i en el qual es va implicar tota la població, com posa de manifest aquesta mostra.

L'exposició presenta una galeria àmplia de personatges, des del president Companys fins a diversos consellers del seu govern com Tarradellas o Bosch i Gimpera, el president del Parlament de Catalunya, Casanovas, o el president de la república, Azaña, passant per comandants i coronels de les forces republicanes al front o a la rereguarda, líders sindicals i polítics i, evidentment, milicians o civils.

Una tria feta d’entre la col·lecció de còpies d'autor que el 2010 va adquirir als descendents del fotoperiodista Agustí Centelles (el Grau de València, 1909 - Barcelona, 1985) la Fundació Vila Casas i que custodia l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, en una operació que va permetre que aquest llegat quedés a Catalunya, després que una part important de l'Arxiu Centelles fos comprat pel Ministeri de Cultura.

Daniel Giralt-Miracle, crític, historiador de l’art i comissari de l’exposició, destaca el fet que si aquestes fotografies han passat a la història no és només per la seva qualitat, sinó perquè Centelles tenia un olfacte periodístic que li permetia percebre els moments que farien història.

En relació aquesta mostra, la Fundació Clerch i Nicolau acullirà l'exposició 'Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias' i es realitzaran altres activitats com taules rodones, conferències, activitats familiars i visites guiades.

Dies: Del 16 de febrer al 8 d'abril

Hores: De dimarts a dissabte d'11h a 19h. Diumenges i festius d'11h a 14h. Dilluns tancat.

Lloc: Museu de l'Empordà

L'exposició es complementarà amb diferents activitats:

- Visita comentada: Diumenge 25 de febrer a les 12h.

- Fotoperiodisme i conflicte. Taula rodona amb Martí Albesa, Sandra Balcells i Miquel Ruiz Avilés i Jordi Mestre com a moderador: Dijous 1 de març a les 19h.

- Activitat familiar Zona de conflicte i mitjans de comunicació: Diumenge 18 de març a les 12h.

- Passat i present del fotoperiodisme. De Centelles a Borràs. Conversa entre Daniel Giralt-Miracle, comissari de l'exposició i Jordi Borràs, il·lustrador i fotoperiodista: Divendres 6 d'abril a les 19h.

Consulta aquí la resta d'activitats programades a LaClerch - Fundació Clerch i Nicolau.

Totes les activitats s'oferiran amb interpretació a la llengua de signes, amb reserva prèvia.

  • 16 de febrer fins 8 d'abril
  • 19:00 h