Us proposem diverses rutes enogastronòmiques de Figueres per conèixer la història de la cuina catalana moderna, degustar-la i maridar-la amb alguns dels vins empordanesos més autèntics, de la mà de la sommelier Laura Masramon. Tot comença als anys 60, quan els cuiners Lluís Duran Camps (1910-1981) i Josep Mercader Brugués (1926-1979) influenciats per les tècniques de la nouvelle cuisine française, revolucionen el receptari empordanès tradicional de mar i muntanya. Duran converteix el Celler de Ca la Teta en una institució gastronòmica i en el menjador privat de Salvador Dalí. Mercader és considerat el pare de la cuina catalana moderna, i la seva història s’escriu de la mà del reconegut crític gastronòmic Josep Pla. Ambdós pioners d’un avantguardisme culinari que 50 anys més tard eclosiona amb el Bulli Foundation.
En cas d'al·lèrgia alimentària, contacteu amb la sommelier Laura Masramon (sommelier@lauramaramon.com) un cop efectuada la compra.
ITINERARI CLÀSSICS D'AVANTGUARDA:
El recorregut de la ruta s’inicia en el hall de l’Hotel Duran. Dins l’antiga fonda del Celler de Ca la Teta que data de 1827 hi degustem un plat de mar i muntanya de la xef Lluïsa Duran i maridat amb un vi de l’Empordà. La família Duran és propietària d’aquest celler des del 1855, i la seva història l’han marcat diversos xefs, com Teresa Camps i el seu fill Lluís Duran Camps.
Fent una passejada de vint minuts passarem pel Teatre-Museu Dalí i arribarem fins El Motel, hotel-restaurant fundat el 1961 per Josep Mercader, les receptes del qual han nutrit la cuina catalana contemporània. Asseguts sota el retrat de Josep Pla tastarem la seva cuina de temporada de la mà de Jaume i Jordi Subirós, gendre i nét, maridada és clar, amb vi de l’Empordà.
L'itinerari inclou 2 copes de vi i 2 tapes als restaurants Motel i Duran.
Punt de trobada: Hotel Duran
Entrades a la venda: https://visitfigueres.entradasdemuseos.com/visit/ruta-enogastronomica-de-figueres-els-classics
ITINERARI MERCAT:
El recorregut comença en el Balcó Mirador de la Plaça del Mercat de Figueres, situat al primer pis de la plaça Catalunya, des d’on s’albiren les parades del mercat de fruita i verdura que cada dimarts, dijous i dissabte s’obren al públic. Amb una tastet de benvinguda descobrirem els productes làctics de Japet dels Bous i les mels de Lluch Apicultors, degustació que acompanyarem amb un vi dolç Denominació d’Origen Empordà. Baixarem per visitar parades de pagesos com els Quatre Vents de Vilafant i de carnissers com Embotits Ginjaume d’Avinyonet de Puigventós. Degustarem productes frescos, olis d’oliva, fruits secs, embotits i d’altres delicies locals.
Tot seguit ens espera un arròs de temporada a Can Jeroni, restaurant familiar situat a la plaça del mercat i dirigit per la xef Roser Bronsoms, quarta generació de dones al capdavant d’aquest negoci centenari. Plats d’autèntica tradició catalana fets amb productes de proximitat, amb els esmorzars de forquilla com a especialitat. El combinarem amb un vi blanc empordanès de varietats autòctones.
L'itinerari inclou 2 copes de vi, diversos tastets de parades del mercat, 1 tapa al restaurant Can Jeroni, la copa de vi i el portacopes.
Punt de trobada: Plaça Catalunya, escales més properes a Plaça Ernest Vila (Font Lluminosa)
Entrades a la venda: https://visitfigueres.entradasdemuseos.com/visit/ruta-enogastronomica-de-figueres-itinerario-mercado
TARIFES:
Tarifa completa: 25€
Tarifes reduïdes:
- Estudiants majors d’edat, Carnet Jove, jubilats i persones que presentin el carnet de discapacitat: 20€
- Nens entre 11 i 17 anys: 15€
- Nens menors de 11 anys: 10€
Una entrada de ruta enogastronòmica dona dret a tarifa reduïda a Casa Natal Salvador Dalí (cal mostrar l'entrada de la ruta en el moment d'iniciar la visita).
Més informació:
Oficina de Turisme de Figueres
972503155
turisme@figueres.org