Rambla

Patrimoni

La Rambla és el passeig central de la ciutat, el seu espai urbà més emblemàtic, punt central de la zona comercial i eix que articula el nucli antic amb la zona d’expansió urbanística de la ciutat entre els segles XIX i XX. El seu origen data de l’any 1828, quan, per motius d’higiene, es decidí cobrir el llit de la riera Galligans. Una vegada coberta la riera, i per exprés desig popular, l’espai resultant es destinà a passeig públic.

Des de finals del segle XIX fins la guerra civil es va construir en aquest perímetre el millor conjunt d’edificis civils de la ciutat, els quals, conjuminats amb les edificacions preexistents permeten observar en un mateix àmbit la presència dels estils barroc, neoclàssic, eclèctic, modernista, noucentista i racionalista.

L’evolució urbanística de la Rambla va tenir el seu punt àlgid amb la reforma de l’arquitecte Ricard Giralt Casadesús l’any 1917, quan s’enderrocà l’illa de cases de la part superior i s’aixecà el monument d’inspiració noucentista de l’escultor Enric Casanoves dedicat a Narcís Monturiol, inventor de la primera nau submarina, l’Ictineu.

  • La Rambla